Det övernaturliga tar plats i science fiction och fantasy, genrer som blir allt mer populära och växande i bokhandlarna för var år. Nu finns det till och med fantasy-versioner av kända, gamla klassiker som Jane Austens dramer från tidigt 1800-tal. Tidigare skrev vi om det övernaturliga och hur detta tar plats i populärkulturen på olika sätt, men även i viss mån i akademin. Det gör även Jane Austens verk.

bok studera hjärtaJane Austen var faktiskt lite av en doldis när hon levde, mellan 1775 och 1817. Hon hade ett ganska kort liv men hann ändå uppleva en viss hyllning till sina böcker. Dock var det inte förrän i slutet av 1800-talet som hennes böcker ”upptäcktes” och blev ansedda som klassiker. Men i Svenska Dagbladet hävdas det att en författare lever när denne läses, problematiseras och tolkas. Detta gör att Jane Austen förmodligen kommer att leva i all evighet, genom sina odödliga romaner skrivna för över två hundra år sedan, i ett stillsamt grevskap i England. Nu ska hennes roman ”Förnuft och känsla” översättas och ges ut på nytt.

Vid en första anblick kan Austens romaner te sig enkla eller rentav banala. Men detta är endast skenbart, för på ett intrikat och humoristiskt sätt, samt med djup intelligens, gestaltar och problematiserar hon kvinnans prekära situation samtidigt som hon visar prov på djupgående personporträtt och underhållande handling.

Elegant skriven satir att upptäcka mellan raderna

På Jane Austens tid var männen och att bli gift med en man – tillgång till utrymme att röra sig på, pengar att leva för samt inte minst anseende och värdighet. Mannen var i stort sett förutsättningen för allt. Hennes böcker är inte lätta kärlekshistorier om ogifta kvinnor som desperat letar efter en käresta, utan mycket skarpsinnig samt ytterst välformulerad kritik av samtiden. Elegant och underhållande mild satir med andra ord. Pennan är vass, humorn underfundig och ögonblicken mångfacetterade – och romanerna är alltjämt älskade och populära.

Austens böcker har inspirerat till massor av filmer, romaner och serier. Inte bara romantiska filmkomedier men även science fiction och Mash-up-romaner med zombies och sjömonster. Inte minst minns vi hur Colin Firth, som spelade romanfiguren Mr Darcy i BBC-filmatiseringen av ”Stolthet och fördom”, även heter just Mr Darcy i Bridget Jones Dagbok.