För väldigt många är dansk film synnonymt med Lars von Trier och Dogma, och visst har han varit en stor inspirationskälla även för andra danska filmmakare och satt en ton i dansk film på ett sätt som ingen annan kan mäta sig med. Därför är det inte så förvånande att de filmer jag nu ska tipsa om har tydliga drag av den stil som von Trier gjort världsberämd. Den här bloggposten kommer dock att handla om Pusher-trilogin.

Pusher-trilogin är en serie av tre filmer som utspelar sig i Köpenhams undre värld. I den första får vi möta knarklangaren Frank just när det börjar gå illa för honom. Han förlorar en stor del av sitt lager och blir skyldig knarkkungen Milo en stor summa pengar som han inte kan betala tillbaka. Efter det handlar filmen om hur Frank försöker fixa fram pengar samtisigt som han bollar sitt struliga privatliv och affärskompanjoner så gått han kan.

I del två blir huvudpersonen istället Franks gamla partner Tonny, och vi får berättat för oss hur hans vag fram till att få barn ser ut samtisigt som han försöker reda ut sin egen relation till sin far.

Den tredje filmen handlar om Milo, som får svårare och svårare att upprätthålla sin position i Köpenhamns undre värld i takt med att hans egna drogberoende blir värre och värre.

Det är tre mycket sevärda filmer. De är bitvis råa och hetsiga, men visar också på ett mycket bra sätt upp människorna bakom historierna man läser om i tidningarna. Hur det kommer sig att man hamnar i den världen och hur de ser på sig själva.